Домофон у квартиру та будинок: як правильно обрати пристрій

Багатоквартирні та індивідуальні рішення.

Стандартна аудіотрубка в квартирі та багатокнопкова панель виклику біля входу в під'їзд встановлені в кожному другому багатоквартирному комплексі столиці, більшість людей звикли до них і не знають, що існує більш сучасна альтернатива!

У даній статті ми хотіли б звернути увагу на сучасні індивідуальні рішення, які однаково зручно використовувати як у квартирі, так і в приватному будинку, в офісі та на інших об'єктах. Далі йтиметься про різні типи домофонів та будуть описані їхні головні особливості, а також критерії вибору таких пристроїв.

Найпростіше рішення — індивідуальний аудіодомофон, що складається з панелі виклику та трубки. Це мінімальний комплект, який дозволяє здійснювати зв'язок відвідувача з власником приміщення. В аудіотрубці є кнопка для керування замком, таким чином, дистанційно розмовляючи з людиною та не бачачи її, можна відкрити двері та впустити відвідувача у приміщення.

Для установки на вулиці можна обирати бездротовий комплект обладнання, який включає в себе панель виклику (живлення від мережі або батарейки) та дистанційну трубку.

Якщо мінімального набору функцій аудіодомофона недостатньо, варто замислитися про вибір більш «просунутого» домофона, який дозволить також бачити зображення гостя, а не тільки спілкуватися з ним. Одна з найбільш поширених раніше категорій пристроїв — це чорно-білі домофони. У такому випадку можна придбати домофон як із трубкою, так і без трубки, наприклад, бездротовий домофон з функцією "hands free". Але на даний момент такі домофони вже не випускають.

У даному типі домофонів є функція керування замком. Також зустрічаються моделі, які дозволяють окрім однієї панелі виклику встановити додаткову панель біля запасного входу в будівлю або на додаткові двері.

Окрім цього, деякі домофони можна підключати до стаціонарного телефону. У такому випадку виклик надходитиме не тільки на відеодомофон, але і на підключений стаціонарний телефон, що дозволяє розширити можливості застосування домофонної системи в офісах та приватних будинках.

У ситуації, коли користувач знаходиться у дворі, а до нього прийшов відвідувач, він може не почути виклик. За допомогою спеціальних адаптерів можна поєднати індивідуальний домофон із багатоквартирним, який сьогодні встановлений майже у кожному будинку. Трубку, яка зв'язується з вхідними дверима на першому поверсі, можна замінити практично на будь-який відеодомофон і за допомогою адаптера з'єднати ці дві системи — індивідуальну та багатоквартирну. Такий варіант добре підійде для тих, хто не хоче захаращувати внутрішній простір квартири чи будинку, а встановити сучасний відеодомофон (монітор) замість «нудної» трубки.

Не досвідчені користувачі часто думають, що домофон — це спочатку вся система, проте, домофонна система включає в себе кілька складових: панель виклику, домофон, електромеханічний або електромагнітний замок, а також додаткові камери, адаптери тощо.

Панель виклику — це пристрій, який встановлюється на вулиці або перед входом у приміщення чи квартиру. Як правило, панель складається з відеокамери, переговорного пристрою, кнопки виклику, інфрачервоного або звичайного підсвічування, яке дозволяє добре бачити відвідувача не тільки вдень, але і вночі.

Ще одна зі складових домофонної системи – це замок, за допомогою якого можна дистанційно відкривати двері та здійснювати щоденний контроль доступу до приміщення. Замок можна відкривати ключем і натисканням на кнопку. Якщо ми керуємо дистанційно, то відкриття здійснюється за допомогою кнопки відкриття, яка присутня майже в кожному сучасному домофоні. Для керування замком також можуть використовуватися спеціальні адаптери, а також перетворювачі напруги або накопичувачі, які можуть встановлюватися прямо всередину замка.

Далі, трохи детальніше про відеодомофони та їхні особливості. Сучасні відеодомофони – це пристрої з кольоровим екраном і TFT матрицею, а також вбудованою камерою високої роздільної здатності та багатьма іншими корисними функціями.

На зміну чорно-білим домофонам прийшли новіші та вдосконалені, кольорові відеодомофони. Свого часу подібна «революція» сталася з чорно-білими та кольоровими телевізорами, які були витіснені сучасними плазмовими екранами. Така ж тенденція спостерігається зараз і на ринку домофонів.

Окрім зручності експлуатації та покращеної функціональності, кольорові домофони дають можливість отримувати якісні зображення та відео з викличних панелей і відеокамер. Також важлива діагональ екрану домофона, від найменшої (3,5 дюйма) до стандартизованих (4, 4,5 і 5 дюймових). Найбільш популярні позиції домофонів з діагоналлю 4, 7 і 10 дюймів, їх вартість співмірна з діагоналлю отримуваного зображення.

Варто також пам'ятати про різницю в функціональних можливостях домофонів. Пристрої можуть бути оснащені вбудованою пам'яттю, на яку будуть записуватися фото та відео відвідувачів.

Під час підключення викличної панелі до домофону необхідно встановити пристрій таким чином, щоб кут огляду камери в панелі був достатнім для отримання якісного зображення зони перед входом у квартиру. З цією метою сучасні виробники домофонів включають у комплектацію своїх пристроїв поворотні куточки, кронштейни та інші аксесуари для монтажу.

Однією з дуже важливих особливостей при виборі домофона є можливість підключення додаткової камери, оскільки камер викличної панелі не завжди вистачає, щоб отримати повну картину того, що відбувається біля вхідних дверей. Тому в домофонах присутня функція підключення додаткової камери.

Камери також бувають різних видів, призначених як для встановлення всередині приміщення, так і зовні. Для зовнішнього встановлення використовуються камери, корпус яких захищений від потрапляння вологи, інтенсивного сонця та перепадів температур.

Під час встановлення камер також важливо правильно прокласти дроти для коректної передачі сигналу до домофона. Якщо домофон розташований на невеликій відстані 20-30 м від викличної панелі, на такій відстані можна використовувати звичайний кабель (вита пара), який дозволить підключати IP відеокамери та інші пристрої. Якщо відстані великі, для передачі відео використовується коаксіальний антений кабель. Для передачі сигналу також можна використовувати аларм кабель (alarm cable) – 6 жил або 4 жили/0,22 січення.

Існують домофони з різним функціоналом. Наприклад, є моделі, які дозволяють встановити на мелодію виклику улюблений звук у форматі MP3, у них є вбудована пам'ять, на яку записуються фото відвідувачів. Є домофони, які вміють не просто робити та зберігати фотографії, але й записувати короткі відео після дзвінка. Окрім наявності внутрішньої пам'яті, у таких домофонів є слот для SD карти.

Переходячи до вибору дорожчих моделей домофонів, зазначимо, що викличні панелі, так само, як і камери, мають різний дизайн і форм-фактор. Обираючи обладнання для апартаментів еліт та бізнес-класу, в пріоритеті залишається обладнання з сучасними технічними характеристиками та дизайном.

Викличні панелі еліт-класу насамперед відрізняються від стандартних ринкових пропозицій вартістю. Це аргументовано тим, що вони мають камеру більш високої роздільної здатності, з повнорозмірним, а не точковим об'єктивом, великим кутом огляду та більш високим рівнем кольоропередачі. Те ж стосується і 10-дюймових домофонів – великий екран високої роздільної здатності, унікальний дизайн, сенсорне керування. Такі пристрої ідеально підходять для вишуканих інтер'єрів.

Крім того, на більш технічно досконалі домофони можна виводити зображення не тільки з відеокамер, але підключати до них відеореєстратор, який буде проводити запис, зберігати та відтворювати записану інформацію в режимі реального часу.

Домофон зі вбудованим відеореєстратором – це пристрій абсолютно іншого класу, який поєднує в собі функції домофона та комплексної системи відеоспостереження. До такого пристрою можна підключати дві викличні панелі, наприклад, на двох точках проходу, за наявності чотирьох відеокамер, які можуть бути встановлені по периметру охоронюваної території. Домофон також можна підключити до мережі інтернет і отримувати зображення з установлених відеокамер віддалено.

Якщо під час встановлення домофонної системи вам потрібно вирішити кілька завдань одночасно, логічніше використовувати один багатофункціональний пристрій, ніж купувати кілька окремих пристроїв. Так ви заощадите кошти на покупку обладнання і час на монтаж. Під час вибору домофонної системи також варто звертати увагу на комплектацію пристрою.

Користувач обирає з великої кількості пропозицій від різних виробників. Так можна вибрати домофон одного виробника, а викличну панель іншого. Важливо пам'ятати, що домофон – це пристрій, який, окрім своєї функціональної цінності, несе ще й естетичну цінність як елемент інтер'єру приміщення. Також і викличні панелі бувають абсолютно різних кольорів, форм і розмірів. Бренди, які виробляють якісне обладнання, дозволяють комплектувати різні пристрої та додаткові модулі один з одним. Не забувайте звертати на це увагу під час купівлі! У такому випадку, при поломці якогось одного елемента, можна докупити інший сумісний пристрій, що частіше за все не вдається зробити, обираючи дешеві рішення. Практично всі системи складаються з окремих компонентів. Якщо потрібно вирішити завдання професійно, то можна скомпонувати викличну панель, домофон, відеокамеру, електромеханічний замок і додаткові модулі абсолютно різних виробників.

Ми дуже сподіваємося, що дана стаття допоможе вам визначитися з вибором домофона і розібратися в різноманітті пристроїв, які представлені на сучасному ринку домофонних систем.

Підсумовуючи, хочемо зазначити, що окрім гарного зовнішнього вигляду та гідного функціоналу, варто звернути увагу на термін гарантії пристрою, а також на те, чи дотрим

уються виробник або продавець/магазин гарантійних зобов'язань, чи працює технічна підтримка тощо.

Що стосується монтажу, допомоги у виборі комплексних рішень, технічних порад з проектування, а також індивідуальних можливостей систем і решти побажань, рекомендуємо звертатися до професіоналів, які проконсультують щодо технічних моментів і підберуть обладнання належної якості.

Розвиток домофонних систем йде семимильними кроками, функціональні можливості домофонів вже давно вийшли за межі того, що було звичним ще вчора!

Безкоштовна консультація

Отримати консультацію нашого фахівця ви можете по одній із зручних для вас форм спілкування:

+38 044 361 55 56 +38 098 907 55 44